ODSTRANJEVANJE AZBESTA

NEKAJ DEJSTEV O AZBESTU

Ko zaslišimo besedo azbest vsi verjetno najprej pomislimo na tipično valovito azbestno cementno salonitno kritino, ki so jo proizvajali do leta 1996 v Salonitu Anhovo.

Azbestna vlakna so postala hitro priljubljen material pri gradbenikih in v industriji zaradi svojih fizikalnih lastnosti (odpornost na temperaturo, kisline in luge, dobra absorpcija zvoka, negorljivost, neprevodnost, natezna trdnost in cenovna dostopnost). Kljub veliko pozitivnim lastnostim azbesta pa ne smemo spregledati njegove velike pomanjkljivosti – NEVARNOST ZA ZDRAVJE.  Azbestna vlakna so za človeka nevarna predvsem v primeru, ko zaidejo v pljuča. Zato je uporaba azbesta je v Sloveniji v celoti prepovedana od 1.1.2003.

NEVARNOST ZA ZDRAVJE

Vdihovanje azbestnih vlaken lahko povzroči hude posledice za zdravje, ki se v najslabšem primeru končajo s smrtjo. Bolezni za katere krivec je azbest so: AZBESTOZA, PLJUČNI RAK, BOLEZNI PLEVRE, MEZOTELIOM (redka oblika pljučnega raka, ki ga povzroča izpostavljenost azbestu). Latentna doba za zgoraj omenjene bolezni pa je zelo dolga od 15 do 45 let. Po nekaterih raziskavah pa je azbest krivec lahko tudi za raka grla, žrela, ledvic in ustne sluznice. Zdravilo za katerokoli od naštetih bolezni ne obstaja.

SANACIJA STREH IZ AZBESTNIH MATERIALOV

Neprofesionalno odstranjevanje azbestne kritine je lahko zelo nevarno za vaše zdravje saj v vašem bivalnem okolju ostanejo nevarni azbestni delci.

Ker se v podjetju SG Koželj d.o.o. zavedamo okoljskih in zdravstvenih problemov, ki jih povzroča azbest smo pridobili vso ustrezno dokumentacijo in opremo za odstranjevanje azbestne kritine. To dejstvo dokazuje okoljevarstveno dovoljenje št.: 35477-215/2012-2, ki je bilo izdano 20.8.2010 s strani Agencije RS za okolje.

Azbestno kritino najprej strokovno demontiramo. Demontažo izvedemo z ustrezno opremo in na način, da preprečimo nepotrebne emisije azbestnih vlaken v okolje.

Kritino nato ustrezno zapakiramo in pripravimo za transport, kjer je prav tako pomembna preprečitev izpusta emisij azbestnih vlaken v okolje. Na koncu sledi odvoz na za-to določeno deponijo.

Ko je nevarna azbestna kritina enkrat odstranjena, pa so možnosti za obnovo odvisne od želje stranke in od konfiguracije strešine. Najbolj pomembno vlogo tu igra naklon strešine in pa dopustnost obremenitve nosilne konstrukcije.

V kolikor se želite znebiti dotrajane in nevarne kritine, ki vsebuje azbest nas lahko kontaktirate ali izpolnite obrazec.

Kontakt >>

SG Koželj d.o.o.
Tunjiška mlaka 10c
1241 Kamnik

 

t: 01 8392 301

f: 01 8397 749

 

m: 031 395 092 - Gašper

m: 031 319 170 - Srečo

 

e: info@sg-kozelj.si

w:

Poslovni partner >>